Odmor posle vožnje

ISTEGNITE SE DOBRO

Bez obzira da li volite da se istežete ili ne, dobro će vam doći kraća seansa istezanja posle lakših treninga. Polako se istežite, da ne zaradite neku povredu jer su mišići već zamoreni posle treninga. Lagana sportska masaža može ubrzati cirkulaciju i tako izbaciti nusproizvode metabolizma. Razmislite o tome da posle jačeg treninga sutradan uradite lakši džoging za oporavak ili lagana šetnja. Ovakvi lagani treninzi opuštaju mišiće i pospešuju razmenu kiseonika i hranjivih materija.

HIDRIRAJTE SE – PIJTE

Nadoknada izgubljene tečnosti u toku treninga je ključ za efikasnu hidrataciju. Odmah posle vožnje popijte pola litra vode, razblaženog soka ili izotoničnog napitka. Ako želite precizno da znate koliko vam treba tečnosti, izvagajte se pre i posle vožnje, a razlika je tečnost koju treba da nadoknadite. To znači da za svaki kilogram koji izgubite u toku treninga treba da popijete litar tečnosti.

OBROK NAKON TRENINGA (POST WORKOUT MEAL)

Jesti se mora, a prvih pola sata do 45 minuta posle treninga je najvažniji! Tada vaše telo nadoknađuje potrošeni glikogen tri puta brže nego normalno. Ova brzina resorpcije glikogena opada što duže čekate sa obrokom. Gledajte da jedete hranu koja predstavlja mešavinu ugljenih hidrata i proteina. Pića i energetske pločice su brza rešenja, ali obroci tipa jaja na tostu, voćni šejkovi i sendviči sa tunjevinom ili piletinom sadrže otprilike podjednako ugljenih hidrata i proteina, te ih preporučujemo. Ne zanemarujte ni obroke koji nailaze kasnije u toku dana. Ponekad je posle jačih treninga potrebno i dva dana da se rezerve glikogena vrate u normalno stanje. Održavanjem unosa ugljenih hidrata, čak i u danima odmora, pomoći će vam da napunite energetske rezerve za buduće treninge.

MIRNO SPAVAJTE

Možda vam neće biti potrebno da spavate i preko dana, ali jedan od prioriteta je da budete odmorni pred vožnju. U toku sna se u telu oslobađa hormon rasta koji pomaže da se oštećena tkiva oporave i pospešuje sagorevanje masti u telu. Bez dovoljne količine hormona rasta vaš oporavak će biti usporen i trebaće vam više vremena da povećate vašu kondiciju. Poremećaji sna utiču na metabolizam.

SLUŠAJTE SVOJE TELO

Koliko dana odmora zavisi od toga kako se vaše telo oseća, a to varira od jednog do drugog vežbača. Najvažnije je da se na vreme primetite bolna stanja i zamor. Zlatno pravilo je da posle napornog dana dolazi dan opuštanja, laganog treninga ili odmora.

Pročitaj sličnu temu