Osnovna oprema za vožnju

Osnovna stvar na koju morate obratiti pažnju prilikom svake vožnje, jeste tehnička ispravnost vaše bicikle. Proverite kočnice, gume i dobro oslušnite vaš bajs da nešto možda ne krcka ili škripi. Oprema na koje morate misliti prilikom polaska na put jeste:

Osnovna oprema (rekreativne vožnje do 50km)

Mobilni telefon – Mobilni telefon kao što već znate je osnovno sredstvo kumunikacije, a pošto se odvajate od vaše kuće, potrebno je da ga poneste da bi imali kontakt sa vašim bližnjima.

Bidon (flaša za vodu) – Što se tiče korišćenja tečnosti u toku vožnje – što više; ako osetite da ste žedni, tada je već “kasno”; bolje je piti po malo češće (na svaka 4 – 5 km vožnje), no odjednom velike količine tečnosti. Izbegavajte energetska pića jer njihov sastav (količina i tip šećera) i namena (kratkotrajno podizanje energije) ne prija biciklističkim aktivnostima.

Kapa/Kaciga – Kapa (kačket) i kaciga jeste osnovna oprema i obavezna je jer vožnja bicikla jeste zabavna, ali svakako ne treba zaboraviti na sunce i na osnovne mere opreza.

Naočare – Vrlo korisne – najčešća smetala u vožnji su jako Sunce ili gomile buba, bubica i/ili prašine. Minimum koji treba da zahtevate od naočara je prava zaštita od Sunca (zaštita od UVA, UVB i UVC talasa); idealno je ako imaju izmenljiva stakla, tako da ih možete koristiti u raznim uslovima (svetao dan, predveče, loši vremenski uslovi).

Bonžita – Bonžita je odličan mali slatkiš koji ima sve što vam je potrebno posle ispedalanih desetina kilometara – pravu vrstu šećera pomešanu sa raznim žitaricama i zobalicama. Ima je svuda i jevtina je – pravi izbor za hobiste bicikliste.

Dodatna oprema (rekreativne vožnje preko 50km)

Univerzalni alat – Ovaj alat će vam omogućiti popravku i dotezanje svih tih delova na bicikli.

Svetla / treptači – Prvenstvena uloga ovih spravica je da pojačaju činjenicu da ste i vi učesnik u saobraćaju. Iako niko prilikom kupovine ne planira da vozi u večernjim / noćnim uslovima, to će se pre ili kasnije neizbežno desiti. Za takve prilike je obavezno da obeležite svog ljubimca i to barem sa treptačima (trepćućim svetlima) kako pozadi, tako i napred.

Pumpa / Komplet za skidanje i stavljanje spoljne gume / Dve unutrašnje gume
Uobičajen problem koji vas može zadesiti je pucanje gume. Iako zamena gume izgleda komplikovana (pogotovo ako se radi o zadnjem točku) – nije. Uz poluge za skidanje/stavljanje spoljne gume, i malo vežbe, zamena gume se može uraditi za 10 – 20 minuta. Umesto dve unutrašnje gume možete uzeti i komplet za krpljenje gume.

Brzinometar – ne ubrajamo u neophodnu opremu za bicikle, no za sve ozbiljnije rekreativce koje zanima veliki izbor informacija ovo je prava igračka. Pre ili kasnije zanimaće vas koliko ste se dugo vozili, kojom brzinom, koliko ste kilometara prošli i sl. informacije, a upravo ovaj mala računar će imati odgovor na sva vaša pitanja.

Rukavice – Obično se za toplije vreme koriste verzije bez prstiju, dok je za rano proleće / kasnu jesen bolje koristiti cele rukavice. Sem primarne zaštite dlanova tu je i zaštita zglobova od hladnog vremena / vetra.

Sigurnosni katanac (brava) – zbog učestalih krađa bicikla, sigurnosni katanac dolazi sve češće u obzir kada su u pitanju ture kada jednostavno morate negde sa strane da odložite bajs.


Obavezno pogledati: Prava i obaveze članova Udruženja, Kodeks ponašanja i Zakon za bicikliste