Obrok posle treninga

Obrok nakon treninga je najvažniji obrok u toku dana. Posle svakog treninga opada nivo šećera u krvi i mišići su umorni, te ukoliko ne unesemo dovoljnu količinu adekvatnih sastojaka, može doći do razgradnje mišića i nagomilavanja masnih naslaga. Izuzetno je važno šta ćemo pojesti nakon treninga.

Prvo što treba uraditi nakon treninga je rehidratacija organizma. Mišići sadrže čak 80 posto vode, a u toku svake fizičke aktivnosti, najviše preko znoja, organizam gubi toksine, ali i veliku količinu tečnosti koju treba nadoknaditi.

Obrok posle treninga bi trebalo da sadrži namirnice bogate ugljenim hidratima (pirinač, žitarice, banane…), jer ove namirnice vraćaju nivo šećera u normalu. Takođe, treba uneti i proteine koji su zaduženi za izgradnju mišića. Najviše ih ima u mesu, mleku, jajima, soji, ribi, pasulju, grašku…

I naravno, ne smemo zaboraviti na vitamine, naročito C i E koji su poznati kao najbolji antioksidansi. Oni podstiču obnavljanje oštećenih mišićnih vlakana i najviše ih ima u brokoliju, crvenoj paprici, šipku, limunu, pomorandži, kupusu, karfiolu, lešniku, orasima, bademima, spanaću…

Količina hrane koju ćete pojesti mora biti ona koja će vas zasititi, ali ne i opteretiti. Tu morate da budete sam svoj sudija i pratite promene na telu, kao i osećaj posle samog obroka. U svakom slučaju, salate i povrće ne treba ograničavati. Količina mesa ne treba da bude veća od 150 grama, a količina integralnog pirinča ili testenina svakako treba da bude umerena.

Bez obzira da li želimo smanjimo kilažu, ugojimo se ili zadržimo istu, obavezan je obrok nakon treninga.

Pročitaj sličnu temu