Ishrana

Pravilna i zdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka. Mnoge bolesti kardio-vaskularnog sistema i poremećaji metabolizma direktno su uslovljeni nepravilnom ishranom. Ako želite da se dobro osećate, budete zdravi i da dobro izgledate, ništa nije važnije od adekvatne fizičke aktivnosti i zdrave, uravnotežene ishrane. Hranljive materije koje su vašem organizmu neophodne za sve životne procese i dobijanje energije se unose putem hrane i napitaka i one obuhvataju: ugljene hidrate, masti, belančevine, vitamine i minerale. Nijedna od ovih materija se ne treba izostaviti iz ishrane, već ih sve treba uzimati u umerenim količinama.

Namirnice treba konzumirati u količini prema prikazanoj piramidi ishrane, neprerađene, u svom sirovom obliku ili uz adekvatnu termičku obradu (kuvanje i pečenje).

Jedite redovno, po mogućstvu u istim teriminima (3 glavna obroka i dve užine); unosite dovoljnu količinu vode (2-3 litra) jer ona pospešuje prirodne funkcije organizma, ubrzava proces razmene materija i detoksikacije. I naravno, ne zaboravite na fizičku aktivnost!

Pročitaj sličnu temu